Šťavnaté broskyňové rezy
Mali sme tu krásne, extra teplé leto, ktoré prialo úrode. Náš malý broskyňový stromček tak zarodil, že ho až zlomilo.
Nepoznám zasa nejak veľa receptov s broskyňami, ale tento mám už odskúšaný a upravený aby sa trochu jednoduchšie pripravoval.
Recept je z naozaj old-school kuchárky: Slovenská Kuchárka od Vojtecha Španka z roku 1977. Ten pôvodný recept je trochu zvláštny, lebo na upečený korpus sa majú ukladať celé broskyňové polovičky. Skúšala som to, ale je to divné a keď sa ma na to naniesť potom šľahačka a poleva tak to je ešte divnejšie 😀 Celkovo pri receptoch tam niekedy chýbajú teploty a dĺžka koľko koláče piecť.
Moje modifikácie pri tomto recepte spočívajú v použití bezlepkovej múky, inak nakrájané ovocie a inak pripravená šľahačka. Keď robíte nejaké recepty častejšie tak už viete čo Vám liezlo na tých predchádzajúcich pokusoch na nervy a vylepšujete 😀
Broskyňa (Prunus Persica – fructus, T
桃子) pohľadom Tradičnej Čínskej Medicíny:
- broskyne sú povahy teplej až horúcej
- chuť je sladko – kyslá
- účinok je nasmerovaný do orgánových celkov pľúc, hrubého čreva a žalúdka
- patrí do fázy Zem
- efekt na telo: pomáha vytvárať telesné tekutiny (zvlhčuje pľúca, žalúdok a črevá), zabraňuje poteniu, zlepšuje cirkuláciu krvi a znižuje krvný tlak, uvoľňuje krvné stázy a dokáže zmäkčiť tvrdé.
- priaznivo pôsobí na pokožku, ak je použitá ako pleťová maska, zvonka.
- listy broskyne v podobe čaju sa používajú, ako prostriedok proti parazitom
- obsahuje vitamín A, B a C betakarotén, tiež bioflavonoidy, draslík, kalcium, magnézium, železo a zinok. Pre veľmi dobrý pomer sodíku a draslíku sú broskyne prospešné pre funkciu obličiek.
Indikácie:
Fei Yin Xu (nedostatok Yinu v pľúcach) – liečba suchého kašľu a iných stavov suchosti pľúc.
Wei Yin Xu (nedostatok Yinu žalúdku) – smäd, sucho v hrdle, zápcha.
Da Chang Re/Zao (Horúčosť a sucho v hrubom čreve) – zápcha, najmä chronická zápcha u starších ľudí.
Xue Yu (krvné stáze) – bolestivá menštruácia, na tento účel využívame najmä jadro z kôstky broskyne (Tao Ren, Semen Persicae, 桃仁), ktoré sa používa v zmesiach na rozpúšťanie myómov.Kontraindikácie:
Re/Huo Du (symptómy horúčosti) – hlavne ak ide o teplom zhoršené kožné problémy.
Na broskyňové rezy potrebujeme:
Korpus: |
|
210g | pohánkovej múky |
200g | trstinového cukru |
5 | vajec |
3čl | vínného kameňa (alebo 1/2 balíku prášku do pečiva) |
1 | citrón – kôra |
1dl | vlažnej vody |
Plnka: | |
1 | broskyňový džem |
6-8ks | broskýň – olúpaných |
250ml | smotany na šľahanie |
3-4čl | práškového cukru |
1 balenie | hladkého tvarohu |
1/2 čl | bourbon vanilky |
Poleva: | |
100g | vysoko percentnej čokolády |
80g | masla |
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme vlažnú vodu, múku zmiešanú s vínnym kameňom, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Cesto rozotrieme na väčší plech (40×30 – môže byť aj väčší nech je korpus tenší) vyložený pomasteným papierom na pečenie a pečieme na cca 170°C asi 15 – 20 minút, kým nieje cesto upečené do zlatista.
Vychladnutý koláč natrieme džemom a naň poukladáme na plátky nakrájané broskyne. Schladenú šľahačku ušľaháme, pridáme tvaroh, cukor a vanilku podľa chuti. Ja mám radšej menej sladkú. Zmes rozotrieme na broskyne. Potom na miernom ohni rozpustíme maslo s čokoládou a nahladko vymiešame. Vlažnú polevu polejeme na vrch a v chladničke necháme stuhnúť.
Ja moc polevu neviem robiť, tak ak máte nejaké tipy ako ju rozotrieť na tenko aby sa potom nelámala pri krájaní, sem s tým 🙂
Tento naozaj šťavnatý koláčik sa super hodí k teplej kávičke či Karo. Dobrú chuť 🙂