Šťavnaté broskyňové rezy

Mali sme tu krásne, extra teplé leto, ktoré prialo úrode. Náš malý broskyňový stromček tak zarodil, že ho až zlomilo.
Nepoznám zasa nejak veľa receptov s broskyňami, ale tento mám už odskúšaný a upravený aby sa trochu jednoduchšie pripravoval.
Recept je z naozaj old-school kuchárky: Slovenská Kuchárka od Vojtecha Španka z roku 1977. Ten pôvodný recept je trochu zvláštny, lebo na upečený korpus sa majú ukladať celé broskyňové polovičky. Skúšala som to, ale je to divné a keď sa ma na to naniesť potom šľahačka a poleva tak to je ešte divnejšie 😀 Celkovo pri receptoch tam niekedy chýbajú teploty a dĺžka koľko koláče piecť.

Moje modifikácie pri tomto recepte spočívajú v použití bezlepkovej múky, inak nakrájané ovocie a inak pripravená šľahačka. Keď robíte nejaké recepty častejšie tak už viete čo Vám liezlo na tých predchádzajúcich pokusoch na nervy a vylepšujete 😀

Broskyňa (Prunus Persica – fructus, Táo Zi 桃子) pohľadom Tradičnej Čínskej Medicíny:

  • broskyne sú povahy teplej až horúcej
  • chuť je sladko – kyslá
  • účinok je nasmerovaný do orgánových celkov pľúc, hrubého čreva a žalúdka
  • patrí do fázy Zem
  • efekt na telo: pomáha vytvárať telesné tekutiny (zvlhčuje pľúca, žalúdok a črevá), zabraňuje poteniu, zlepšuje cirkuláciu krvi a znižuje krvný tlak, uvoľňuje krvné stázy a dokáže zmäkčiť tvrdé.
  • priaznivo pôsobí na pokožku, ak je použitá ako pleťová maska, zvonka.
  • listy broskyne v podobe čaju sa používajú, ako prostriedok proti parazitom
  • obsahuje vitamín A, B a C betakarotén, tiež bioflavonoidy, draslík, kalcium, magnézium, železo a zinok. Pre veľmi dobrý pomer sodíku a draslíku sú broskyne prospešné pre funkciu obličiek.

Indikácie:
Fei Yin Xu (nedostatok Yinu v pľúcach) – liečba suchého kašľu a iných stavov suchosti pľúc.
Wei Yin Xu (nedostatok Yinu žalúdku) – smäd, sucho v hrdle, zápcha.
Da Chang Re/Zao (Horúčosť a sucho v hrubom čreve) – zápcha, najmä chronická zápcha u starších ľudí.
Xue Yu (krvné stáze) – bolestivá menštruácia, na tento účel využívame najmä jadro z kôstky broskyne (Tao Ren, Semen Persicae, 桃仁), ktoré sa používa v zmesiach na rozpúšťanie myómov.

Kontraindikácie:
Re/Huo Du (symptómy horúčosti) – hlavne ak ide o teplom zhoršené kožné problémy.

broskynove-rezy1

Na broskyňové rezy potrebujeme:

Korpus:
210g pohánkovej múky
200g trstinového cukru
5 vajec
3čl vínného kameňa (alebo 1/2 balíku prášku do pečiva)
1 citrón – kôra
1dl vlažnej vody
Plnka:
1 broskyňový džem
6-8ks broskýň – olúpaných
250ml smotany na šľahanie
3-4čl práškového cukru
1 balenie hladkého tvarohu
1/2 čl bourbon vanilky
Poleva:
100g vysoko percentnej čokolády
80g masla

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme vlažnú vodu, múku zmiešanú s vínnym kameňom, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Cesto rozotrieme na väčší plech (40×30 – môže byť aj väčší nech je korpus tenší) vyložený pomasteným papierom na pečenie a pečieme na cca 170°C asi 15 – 20 minút, kým nieje cesto upečené do zlatista.

Vychladnutý koláč natrieme džemom a naň poukladáme na plátky nakrájané broskyne. Schladenú šľahačku ušľaháme, pridáme tvaroh, cukor a vanilku podľa chuti. Ja mám radšej menej sladkú. Zmes rozotrieme na broskyne. Potom na miernom ohni rozpustíme maslo s čokoládou a nahladko vymiešame. Vlažnú polevu polejeme na vrch a v chladničke necháme stuhnúť.

Ja moc polevu neviem robiť, tak ak máte nejaké tipy ako ju rozotrieť na tenko aby sa potom nelámala pri krájaní, sem s tým 🙂

Tento naozaj šťavnatý koláčik sa super hodí k teplej kávičke či Karo. Dobrú chuť 🙂