Koláč z varených pomarančov s mandľami
Predstavte si, že je prvý deň v novom roku, tak máte na pamäti to, že chcete mať čo najúspešnejší deň. Veď sa hovorí: „Ako na nový rok, tak po celý rok.“ Preto sme boli u maminy tradične na šošovicovej polievke, čo znamená nadžgať sa čo najviac, aby sme mali čo najviac peniažkov. Tento rok som zvládla dve naberačky, to nie je moc čo? 😀
Po návrate domov som sa už tešila, že upečiem tento koláčik pre zajtrajšiu návštevu. Ale hlava deravá zabudla dať na dno formy papier na pečenie a hen čo sa stalo:
Celý spodok koláča mi ostal prilepený na dne :/
S chladnou hlavou som vyškriabala celú formu a umne to popritláčala späť na miesto a natrela tvarohom s trochou cukru. Samozrejme sa to blbo natieralo, lebo tie prilepené kúsky sa odtrhávali. Ale voilá, vyzerá celkom k svetu.
Z toho mi vyplýva, že tento rok budem asi dobre maskovať všetky prešľapy, čo poviete? 😀 Nech je ich čo najmenej…
Potrebujeme:
250g | mandlí |
2ks | bio pomarančov |
120g | trstinového cukru |
6ks | vajíčok |
3čl | vínneho kameňa |
5čl | maku |
ružová himalájska soľ |
Postup:
Na začiatok si potrebujeme uvariť pomaranče, tie umyjeme a asi hodinu varíme vo vode. Medzi tým pomelieme mandle na jemno. V jednej nádobe zmiešame mandle, kypriaci prášok (vínny kameň), cukor, vajíčka a pomaranče. Uvarené pomaranče pokrájame (aj so šupkou a všetkým), pridáme do zmesi a ručným mixérom do hladka rozmixujeme. Nakoniec pridáme štipku soli a mak.
Pečieme 60 minút v trúbe vyhriatej na 190°C. Nezabudnite formu dobre vyložiť papierom na pečenie alebo pomúčiť.
Výhodou tohto koláča, že je fakt jednoduchý na prípravu a má veľký potenciál na modifikovanie. Teraz ma napadá pridať do cesta kardamón pre chuť aj vôňu.
.