Šampiňónový krém s vývarom

Tento týždeň bol pre mňa extrémne náročný. Priateľ dostal zápal pľúc a skončil doma úplne polomŕtvy. Medzi mojimi pacientmi, venčením psov som sa mu snažila vždy dačo navariť, čo by mu trochu dodalo energiu na boj s teplotami a kašľom.

Presne ako osud plánoval, do oka mi padol článok amerického kolegu Chrisa Kressera, M.S., L.Ac o vývaroch z kostí. Pripomenul mi, že podľa TČM je to naozaj najväčší životabudič. V žargóne TČM to znamená, že si podporíme element Vody – okruh ľadvín a močového mechúra. Voda je základ života a to isté platí aj pri elemente vody. Vývar pôsobí protizápalovo a dodá teľu všetko potrebné na boj s ťažkou chorobou.

Tieto životabudivé vývary sa varia minimálne 12 až 72 hodín. Vážne!
A ešte sa pridáva víno alebo ocot aby sme vedeli vyťažiť čo najviac kalcia z kostí a chondroitínu z chrupaviek.

Návod na kurací vývar:

1ks bio kura
2ks mrkvy
2ks cibule
3/4 zeleru buľvového
3 strúčiky cesnaku
4 pl jablčného octu (bez siričitanov) alebo fľaša bieleho vína (napr. Veltlín)
1ks badyánu
1ks čili papričky
1 palec surového zázvoru
3ks bobkových listov
1pl anízu
soľ

Postup:

Kura začneme variť v studenej vode na veľkom ohni. Pozbierame penu. Potom stíšime oheň a začneme pridávať mrkvu rozkrojenú na polovicu, neolúpanú cibuľu rozkrojenú na polovicu, nahrubo nakrájaný zeler, olúpaný cesnak v celku, ocot a všetky korenia. Takto necháme variť zatvorené 3 hodiny na miernom až minimálnom ohni, nech len tak prebubláva.
Vyberieme kura, očistíme ho od mäsa. Kožu a nalámané kosti vrátime do vývaru. Ja som ho potom nechala celú noc na šporáku. Varil sa 12 hodín. Pri takto dlho varenom vývare zelenina ani mäso už nemajú chuť, všetko sa vyvarilo do vody, preto som mäsko zachraňovala ešte skôr. Vývar precedíme cez sitko a rukami vytlačíme všetku vodu zo zeleniny. Hmotu, čo nám ostane, vyhodíme.

Takéto vývary si môžeme pripraviť dopredu a zamraziť.

No vráťme sa k tomu môjmu chorému chlapovi.
Šampiňóny v tomto recepte sú vybrané naschvál. O hubách je známe, že majú imuno-modulačné účinky a sú tiež spájané s tým, že pôsobia proti-rakovine. (1)

Huby všeobecne z pohľadu TČM:

  • majú vlažnú až chladivú povahu
  • sladkú chuť
  • ich účinok smeruje do žalúdku, sleziny a pľúc
  • majú tendenciu sťahovať qi a patria do elementu Zem
  • posilňujú stredný žiarič (pečeň, žlčník, žalúdok, slezina), vyrovnávajú qi, zvlhčujú sucho, premieňajú tan a hlien

Indikácie:
Pi Wei Qi Xu (slabosť qi žalúdku a sleziny) – strata apetítu, únava, nauzea, zvracanie, slabá laktácia.
Fei Qi Xu (nedostatočná qi pľúc) – krátky dych, suchý kašeľ.

Šampiňón dvojvýtrusý (Agaricus bisporus) pochádza zo Severnej Ameriky a Európy. Obsahuje významný podiel vitamínu D, ktorý je dobrý na imunitu a kosti. Taktiež obsahuje draslík K a sodík Na. Tieto mineráli hrajú dôležitú rolu pre funkciu srdca. (2)
Plodnice sa užívajú pri kožných alergiách, astme a znižuje hladinu cukru v krvi. Znižuje aj hladinu estrogénu, takže pôsobí v prevencií rakoviny prsníku. Významné sú jeho antibakteriálne  účinky, najmä v likvidácií stafylokokov. (3)

Kontraindikácie pri šampiňónoch: prehnaná konzumácia hlavne v surovom stave (max. 3kg na deň). Pri tepelnom spravovaní sa 85% zlúčeniny agaritín, ktorá je potencionálne karcinogénna, zničí. (4) (5)

sampinovy krem

Na šampiňónovú polievku potrebujeme:

2pl Ghee
2ks cibule
2sk postrúhanej mrkvy
1/4 nasrúhaného zeleru buľvového
1kg šampiňónov
3l silného kuracieho vývaru (postup vyššie)
400ml kokosového mlieka alebo mandľovej smotany
5 strúčikov cesnaku
ume ocot
čierne korenie
soľ

Postup:

Roztopíme si ghee v hrnci. Pridáme cibuľku a chvíľu ju restujeme. Pridáme pokrájané 3 kúsky cesnaku a nastrúhanú mrkvu a zeler a chvíľu restujeme, kým mrkva nepustí trochu farbu. Prilejeme vývar tak, aby sme už nemuseli dolievať vodu. Ďalej si nakrájame šampiňóny na hrubšie kúsky, aj tak ich budeme mixovať. Pridáme ich do hrnca a počkáme kým všetko zmäkne, nech môžeme do hladka pomixovať. Pridáme mlieko, korenie, a začneme dochucovať soľou a ume octom. Nakoniec pridáme 2 kúsky roztlačeného cesnaku, ale až keď sme vypli šporák, nech sa nestratí ostrosť a aróma cesnaku.
Podávame s natrhaným kuracím mäskom z vývaru.

Autor: Karolína „Kayia“ Hauerová
Ostatné zdroje:
TCM Institut – prenášky Dietetika podľa TČM
Joerg Kastner, M.D., L.Ac. – Chinese nutrition therapy
Paul Pitchford – Healing with whole foods