Hustá pórovo-tekvicová polievka

Mám veľmi rada polievky, najmä krémové. Hodia sa vynikajúco do TČM dietetiky. Môžete ich podávať ako teplé raňajky alebo skvelo zasýtia na ľahkú večeru.
Túto polievku som ešte varila pre toho môjho chorého chlapa. Keby ste nevedeli, má zápal pľúc.

Varenie tejto polievky predchádzala celkom kuriózna príprava ingrediencií. Zahŕňala použitie kladiva a sekáčiku!
Tož, tekvica je naša domáca zo záhrady a mala akúsi hrubú kožu 😀

V minulom recepte na šampiňónový krém so vysvetlila, prečo je vývar tak dôležitý pri ťažkých chorobách a oslabenom organizme. V tejto polievočke zasa dominuje imunitu podporujúci pór a sladká hokkaido tekvica, ktorá podporí trávenie a dodá silu.

Pór (韭菜 Jiǔ cài) je z pohľadu Tradičnej Čínskej Medicíny:

  • ohrievajúci
  • má ostrú chuť
  • ovplyvňuje orgánové sústavy pľúca, pečeň, žalúdok a ľadviny
  • je prienikom fázy dreva a kovu
  • jeho funkcia je regulovať a hýbať s qi, uvoľňuje krvné stagnácie, dopĺňa a podporuje ľadviny (yang), ohrieva stred, rozptyľuje chlad a chladný vietor a detoxikuje organizmus
  • obsahuje vitamín B1, je bohatý na vitamín C, železo, magnézium, kalcium, fosfor a amaroidy.

Indikácie:
Han Shi Kun Pi (chlad v strednom žiariči) – dysphagia (bolesť alebo problém pri prehĺtaní), bolesť brucha, nechuť do jedla, hnačka.
Shen Yang Xu (nedostatok yangu v ľadvinách) – strata libida, impotencia, predčasná ejakulácia, chronické bolesti v krížovej oblasti, urorrhea, slabosť v nohách a krížoch.
Xue Yu (krvné stagnácie) – opuch v oblasti brucha a ostré bolesti.
Tai Yang Shan Han/Tai Yang Zhong Feng (prienik chladu a vetra z vonku) – prvé príznaky  začiatku chrípky, prechladnutia, zimnica, celkový odpor k chladu.
Chronická bronchitída s produkciou hlienov, chronická sinusitída, chronická astma, chronická ranná hnačka.

Kontraindikácie:
Príznaky horúčosti.
Celkový nedostatok Yinu.

Zaujímavé je, že sa v TČM dietetike rozlišuje či použijeme zelenú alebo bielu časť rastliny. Zelená sa spája s elementom dreva, čiže s orgánovou sústavou pečeň a žlčník. Takže ak pociťujeme celkové psychické aj fyzické napätie alebo ostré bolesti, vtedy skôr volíme vrchnú – zelenú časť póru. Biela farba zasa prislúcha elementu kov a k nemu patria pľúca a hrubé črevo. Takže biela časť rastlinky nám pomôže s problematikou imunity a akútnych ochorení.

porovo tekvicova

Na pórovo – tekvicovú polievku potrebujeme:

900g oranžovej tekvice (hokkaido alebo tekvice na pečenie)
3ks veľkých pórov
1,5l silného kuracieho vývaru (návod tu)
2l zeleninového vývaru (návod tu)
1ks plechovka kokosového mlieka
3 strúčiky cesnakov
1ks veľkej cibule
2čl kumínu (rímsky kmín)
ružová himalájska soľ
ume ocot
čierne alebo kajenské korenie

Postup:

Tekvicu si pripravíme tak, že ju iba rozkrojíme (prípadne rozsekneme sekáčikom), vydlabeme semienka a nakrájame na kocky. Nešúpeme. Z póru odkrojíme zelený vrch a odložíme. Bielu stonku riadne umyjeme a nakrájame.
Na kokosovom oleji orestujeme cibuľku, potom pridáme nakrájaný cesnak a pór a chvíľu dusíme. Prisypeme rímsky kmín a riadne pomiešame. Potom pridáme oba vývary, nakrájanú tekvicu a varíme dokým nie je šupka z tekvice mäkká. Môže to trvať cca 20 minút. Polievku rozmixujeme do hladka a pridáme kokosové mlieko. Dochutíme ume octom, korením a prípadne i soľou.

Ideálne podávame s chutným tekvicovým olejom a nadrobno nakrájaným zeleným pórom, alebo pažítkou.

Dobru chuť!