Čokoládové čili čo vás zaručene zohreje
Už som sa plne ponorila do stravovacieho programu Whole30 a pripravujem si všetko dopredu aby som náhodou nedostala chúťky na potraviny, ktoré nemôžem. Ako sa hovorí: „Tajomstvo úspechu je v tom byť pripravený.“
Ako máme zimu, mám tendenciu jesť viac ostrých potravín, takže american style čili je na mieste. Zvyčajne sa robí z hovädzieho mäsa, ale žiaľ ja hovädzie nemôžem – alergia.
U nás sa čokoláda málokedy používa do slanej kuchyne, ale to je škoda, lebo nič iné nemá takú horko – sladkú chuť ako pravé 100% kakao.
Podľa Tradičnej Čínskej Medicíny je kakao (蔻蔻):
- zohrievajúcej povahy
- horkej a sladkej chuti
- má posilňujúci a stimulujúci účinok
- účinok smeruje do srdca, ľadvín a sleziny
V TČM dietetike jedlo zohráva veľkú rolu a najmä jeho chuť. Z perspektívy TCM je sladká chuť spojovaná s podporou elementu zeme – slezina a žalúdok. Čiže kakao skľudňuje naše myšlienky, cítime sa šťastnejší a máme viac energie.
Kakao nás dokáže zohriať. Zohreje nás cez srdiečko – horká chuť. Krv začne prúdiť rýchlejšie a cítime, ako narastá životný oheň. Takto poeticky vlastne vysvetľujem, že nám vyživuje Yang ľadvín – sexuálnu energiu.
Ako so všetkými dobrými vecami si musíme dávať pozor, aby ich nebolo moc. Príliš veľa kakaa môže vyčerpať Qi.
Potrebujeme:
1kg mletého mäsa (bravčové karé) 600ml rajčinového pretlaku + sekané rajčiny 200ml vývaru 2 cibule 4 strúčiky cesnaku 3-4pl citrónovej šťavy 5-6čl čistého kakaa 1čl oregana 2čl harissy (alebo čili) 3čl kumínu 1čl nového korenia soľ kokosový olej alebo olivový bez chuti (pomace) |
Postup:
Cibuľu nakrájame na drobno. Pripravíme si hlbokú panvicu alebo hrniec, kde dáme olej. V tom cibuľku dusíme do sklovita. Potom pridáme roztlačený cesnak a chvíľku restujeme. Pridáme postupne mleté mäso a dôkladne miešame dokým sa všetko mäso nezatiahne. Necháme dusiť. Do mixéru si vložíme nové korenie, kumín a pomixujeme na prach. Potom pridáme všetky zvyšné korenia a ešte raz pustíme mixérik – robíme to preto aby sa bazalka a ostatné korenia trochu rozvoňali. Zmes korenín pridáme k mäsu. Pridáme rajčiny, vývar a osolíme. Prilejeme polovicu prichystanej citrónovej šťavy. Varíme 1 – 2 hodiny, kým nieje mäso mäkké (hovädzie varíme 2 hodiny). Nakoniec pridáme ešte zvyšok citrónovej šťavy a dochutíme soľou.
Podávame s blašírovanou brokolicou alebo karfiolovou ryžou. Ja mám k tomu rada aj čierne olivy, mrkvu a šalát z petržlenovej vňate.