Mandľovo-lososové fašírky
Milujem tieto fašírkové koláčiky. Mám z nich dobrý pocit, lebo z jedného filetu lososa vyrobíme plnohodnotné jedlo na obed a večeru pre 2 až 3 ľudí 🙂
Keď som prvý raz počula o týchto koláčikoch prišlo mi to ako veľký luxus. Je fakt, že chutia úžasne a v menších porciách by boli určite hitom večierkov. Najlepšie sú naozaj s čerstvým lososom. Skúšala som aj s tuniakom, ale nebolo to ono, úplne zanikla jeho chuť.
Hlavné suroviny sú nelúpané mandle a losos. Sú to potraviny plné proteínov a zdravých tukov. Perfektne sa hodia k zdravému stravovaniu.
Tradičná Čínska Medicína a mandle (Xing Ren, 杏仁):
- chuť je sladká a je neutrálnej povahy
- účinok smeruje do pľúc, hrubého čreva a sleziny
- patria k elementu zem
- zvlhčujú pľúca, zmierňujú kašeľ, premieňajú hlien, sťahujú qi dole, zvlhčujú hrubé črevo
- sú bohaté na tuky, proteíny, kalcium, železo, horčík, fosfor, draslík. Obsahujú relatívne vysokú dávku vitamínu A, C, B-komplex
Indikácie:
Fei Qi Xu + Zao (oslabená qi pľúc so suchosťou) – kašeľ s problémom sa nadýchnuť, sípanie, sucho v ústach a v hrdle.
Da Chang Jin Xu (vyčerpanie tekutín v hrubom čreve) – zápcha
Pi Qi Xu (slabá qi sleziny) – nechutenstvo, telesná slabosťKontraindikácie:
Vlhkosť a zahlienenie
Na lososové koláčiky potrebujeme:
220g | pomletých mandiel |
350g | uvarenej oranžovej tekvice (hokkaido, maslová) |
400g | lososa aj s kožou |
5pl | petržlenovej alebo zelerovej vňate |
1 | vajíčko |
1 palec | čerstvej kurkumy |
1 | malá cibuľa |
1/4čl | kajenského korenia |
2pl | ume octu |
korenie garam masala | |
ružová himalájska soľ |
Postup:
Na začiatok nakrájame tekvicu, necháme ju aj so šupkou, dáme do vody a varíme do zmäknutia. V kuchynskom robote namelieme nelúpané mandle na čo najjemnejšie. Do zmesi začneme pridávať vňaťky, vajíčko, na drobno posekanú cibuľu, korenia a uvarenú tekvicu, ktorá vytvorí niečo ako pyré, čo celú hmotu spojí. Nezabudneme na chuť pridať ume ocot a ak ostane zmes málo slaná, trošku prisolíme himalájskou soľou.
Potom na panvici prudko opečieme kožu z lososa aby sme ju mohli ľahko oddeliť od mäsa, ale losos ešte zostal surový. Lososa nakrájame na väčšie kocky a opatrne ho zamiešame do mandľovej zmesi.
Na papier na pečenie poukladáme zmes v kopčekoch vedľa seba a vareškou vytvarujeme na fašírky. Potom plech vložíme do trúby vyhriatej na 250°C a pečieme 20 minút. Trúbu stíšime na 200 °C a dopekáme maximálne ďalších 20 minút.
Koláčiky najlepšie chutia s domácou majonézou alebo tatarkou. Skvelá príloha je k nim šalát s kaparami, pokvapkaný olivovým olejom.