Sýta kukuričná polievka na celý deň

Pred pár týždňami som mala jeden celodenný dvojdňový seminár s úžasným Aramom Tzayigom o Emočných problémoch a akupunktúrne techniky liečby Gui. Nemala som nachystané obedy ale objednávali sme si a musím povedať, že tam bola vždy skvelá polievka. Jedna z nich bola kukurično-kôprová. No čo vám poviem, najprv som ohŕňala nos, že čo to bude za gebuzinu a potom keď som ochutnala, som sa z nej mohla zblázniť aká je dobrá 😀

Takže som trochu prehrabávala internety a našla rôzne recepty, hlavne na anglicky písaných blogoch (Corn egg drop soup – China Sichuan Food). Inšpirujem sa a nakoniec si spravím podľa seba 😉
Zistila som, že existuje aj čínska verzia tejto polievky. Tak ma napadlo, že nebude zlý nápad o tom napísať príspevok z pohľadu čínskej dietetiky.

Veľmi sa mi na tomto recepte páči, že je tam všetko. Zahrievajúci cesnak, výživná kukurica a vajíčka, voňavé korenie a liečivý vývar. Príprava a varenie so všetkým všudy trvá len 20-30 minút!

Tak skvelá polievka sa hodí na TČM teplé raňajky, ale aj na obed alebo večeru. Ak miesto vývaru použijete len vodu a čerstvú alebo mrazenú kukuricu, tak to môžete trochu osladiť a máte skvelý dezert.

Kukurica (Zea Mays, yù mǐ 玉米) pohľadom Tradičnej Čínskej Medicíny:

  • kukurica je neutrálnej povahy
  • sladkej chuti
  • jej účinok smeruje k orgánovým sústavám ľadvín, hrubé črevo a žalúdok
  • je vo fáze zeme
  • dopĺňa stredný žiarič, ľadviny, Qi a krv, harmonizuje telesné tekutiny, žalúdok a reguluje tvorbu moču
  • obsahuje proteíny, tuky, škroby, železo, fosfor, vitamíny B1, B2, B6 a E, je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, kalcium, draslík a selén, neobsahuje lepok.

Indikácie:
Pi Wei Qi Xu (slabosť žalúdku a sleziny) – nechuť do jedla, zlé trávenie, hnačky
Shen Yin Xu (deficit ľadvinového yinu) – slabosť, pocity chladu hlavne na nohách, impotencia
Yin/Yang Shui Zheng (akumulácia vody v tele) – edém, opuchy, nadúvanie, obezita, ťažké močenie, ľadvinové kamene (najmä vlasy kukurice – Yu Mi Su)

kukuričná polievka

Na kukuričnú polievku potrebujeme:
2 konzervy kukurice
1 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
3/4l vývaru / bujónu
1pl masla
2ks vajíčok
1pl kôpru (čerstvý, mrazený)
1/2čl rasce
himalájska soľ
vňať z póru

Postup:
Na masle osmahneme nakrájanú cibuľku a cesnak do mäkka. Potom pridáme 1 a 1/3 konzervy kukurice aj s vodou. Pridáme vývar a vodu podľa žiadanej hustoty a povaríme aspoň 5 minút. Polievku rozmixujeme do hladka a pridáme zbytok kukuričiek, kôpor a osolíme. Vajíčka rozšlaháme a pomaličky s metličkou budeme primiešavať do vriacej polievky. Nakoniec pridáme rascu podľa chuti.
Podávame s nasekaným pórom alebo pažítkou.

Dobrú chuť Vám želám a dúfam, že sa tento recept uchytí aj u vás 🙂