Veľký receptár kaší alias Byť na Kašu – každý deň trochu inak 😀
Na vytvorenie tohto receptáru ma inšpirovali moji pacienti. Totiž podľa TČM je najvhodnejšie konzumovať tepelne upravené raňajky. Pri tomto odporúčaní som sa ale často stretla so zhrozenými výrazmi. Veľa ľudí si dokáže predstaviť iba ovsenú kašu. Takže som sa hecla a začala som spisovať všetky kašovité jedlá ktoré doma robím.
Okrem kaší samozrejme existujú aj iné teplé pokrmy vhodné na raňajky, ako napríklad vajíčka s dusenou zeleninou, polievky či zvyšky z obeda.
1. Tekvicovo – gaštanová kaša s pšenom
2. Tekvicová kaša s adzuki a sezamovou pastou
3. Hráškovo – ryžová kaša so skramelizovanou mrkvou
4. Pšenovo – slzovkové pohladenie so strúhaným jablkom
5. Congee: ryžová kaša
6. Congee: ryžovo-pohánková kaša
7. Krémová polentová kaša s paprikou a bok choy
8. Pšenovo – maková kaša so sušenými slivkami
1. Tekvicovo – gaštanová kaša s pšenom
Táto kaša Vás krásne zahreje cez studené zimné rána.
Budete prekvapení aká je lahodná. Tekvica jej dodáva výraznú sladkosť a gaštanová múka delikátnu chuť. Ak nemáte gaštanovú múku, myslím si, že ju môžete nahradiť gaštanovým pyré. Aj to mixovanie na konci nieje dôležité, podľa mňa by stačilo len popučiť tekvicu vidličkou a malo by to podobný efekt.
Porcií je na veľa 😀 Ja som si zavarila 2 malé fľaštičky a jedli sme ju 3 dni, ale posledný deň sa do nej pustil aj manžel.
Potrebujete:
250ml | pšena |
125ml | gaštanovej múky |
700g | tekvice – oranžová, sladká (Connecticut Field alebo Butternut odrody) |
1/4ks | celej cejlónskej škorice |
2čl | mletej cejlónskej škorice |
1/2čl | extraktu z bourbon vanilky |
1čl | sušeného, mletého zázvoru |
1pl | domáceho praženého masla (ghee) |
vodu/rastlinné mlieko na doliatie |
Postup:
Do kuchty/tlakového hrnca nakrájame tekvicu na veľké kocky, nešúpeme. Zovrieme 1l vody, zalejeme ňou pšeno, pomiešame a necháme pár minút odstáť. Potom pšeno precedíme cez sitko a premývame ho studenou vodou, kým nevyteká už len číra voda. Pšeno pridáme k tekvici do kuchty, prisypeme gaštanovú múku a zalejeme tekutinou, aby bola tekvica ponorená – asi niečo menej ako 1l. Prihodíme plátok cejlónskej škorice, zatvoríme hrniec, zohrejeme a varíme pod tlakom maximálne 30 minút.
Potom vyberieme škoricu z kaše, prisypeme koreniny, pražené maslo a pomixujeme tyčovým mixérom.
Hotovo 😉
2. Tekvicová kaša s adzuki a sezamovou pastou
Tekvica, sezam a ghee sú skvelé potraviny na výživu ako celkovú, a z pohľadu TČM na podporu elementu Zem (orgánové sústavy Pi – slezina a Wei – žalúdok). Fazuľky adzuki zasa pomáhajú odvádzať z tela prebytočnú vlhkosť a podporujú element Vody.
So všetkými koreniami je táto kaša skvelou voľbou na zimné raňajky a vďaka fazuli a ghee perfektne zasýti. Keď si nakoniec nastrúhate čerstvé jabĺčko, dodáte si aj vitamín C, len naozaj si ho pridajte až keď budete mať kašu na tanieri, lebo tepelnou úpravou sa vitamín C zničí.
Potrebujete:
500g | tekvice sladkého typu (Connecticut Field, Butternut) |
100g | Bio Adzuki fazule |
5ks | datle |
1PL | Bio kustovnice (goji) |
2čl | Tahini (sezamovej pasty) |
2čl | sezamu |
1/3 | celej cejlónskej škorice |
1čl | sušeného zázvoru |
2PL | citrónovej šťavy (môže byť aj pomarančová) |
3čl | prepusteného masla (ghee) |
1ks | zelené jablko |
vodu |
Postup:
Môžete namočiť adzuki na 18 hodín a potom chvílu povariť v kuchte, alebo to spravte ako ja a povarte ju nenamočenú vopred asi pol hodinu v kuchte. Potom môžete pridať neošúpanú tekvicu pokrájanú na kocky, datle bez kôstky, kustovnicu, celú škoricu a sušený zázvor. Dolejete vodu tak aby trčala tekvica nad hladinu. Toto povarte v
kuchte ďalšiu pol hodinu. Nakoniec pridajte do zmesi tahini, sezamové semienka, citrónovú šťavu a ghee. Pomixujte do hladka. Pri podávaní nastrúhajte čerstvé jabĺčko do kaše.
3. Hráškovo – ryžová kaša so skaramelizovanou mrkvou
Prirodzene sladká polievko-kaša. Nieje treba ani korenie. Vďaka kombinácii ryže a hrášku je aj sýta a plná rastlinných proteínov, ktoré tvoria kompletný reťazec aminokyselín ako pri mäse.
Potrebujeme:
500g | zeleného hrášku | |
1ks | žltej cibule | |
2ks | cesnaku | |
3dc | vývar zo sladkých zemiakov a zeleru (voda z varenia zeleninovej kaše) | |
4PL | ryže | |
3čl | bazalky | |
1ks | mozzarelly | |
4ks | mrkvy | |
2čl | sladkej papriky | |
50g | maslo | |
par kvapiek | olivový olej | |
čierne korenie | ||
soľ/bio bujón |
Postup:
Dáme si do hrnca ryžu, hrášok, vývar, na hrubo nakrájanú cibuľu a zeleninový vývar alebo vodu. Varíme asi 20 minút kým nieje cibuľka a ryža úplne mäkká. Pridáme bazalku a natrhanú mozzarellu a toto všetko tyčovým mixérom rozmixujeme do hladka. Odoberieme pre dieťa a zvyšok si podľa chuti dokoreníme soľou a korením.
Očistíme mrkvu a nakrájame ju na tenké plátky. Na panvici si rozpustíme maslo a pridáme trochu olivového oleja na chuť a aby sa maslo nespálilo. Na miernom plameni opečieme mrkvičku do zlatista. Nakoniec pridáme mletú papriku, trochu ju osmahneme a dobre premiešame s mrkvou.
Podávame kašu s mrkvičkou a maslovým výpekom.
4. Pšenovo – slzovkové pohladenie so strúhaným jablkom
Túto luxusnú kašu, respektíve podobnú, mi pred nedávnom doniesla kamoška Aďa. Ona ju varila v miomate. Obe sme doma s detičkami a keď máme nazvyš, tak si vždy donesieme na ochutnanie. Vo fľaške bola hladká biela hmota preliata čučoriedkami. Je to fakt perfektná kombinácia chutí a aj bez ochutenia vonia sladko. Nečakajte nič vvýrazné, je to taká neutrálna, ale veľmi príjemná chuť.
Môžete ju uvariť len s vodou, ale kozie mlieko mi do toho nejak pasuje. Robila som ju už aj s kardamónom, tiež mňamka.
Naposledy som tam pridala jednu čínsku bylinku Bai He. Je to potravina, ktorá sa používa okrem iného aj na zlepšenie spánku. Bolo to trochu tvrdé, nabudúce to skúsim pred použitím na pár hodín namočiť.
Potrebujete:
200g | pšena |
100g | slzovky |
500ml | kozieho mlieka |
vodu | |
vanilkovú esenciu alebo prášok | |
nemusí byť: 1/2čl |
rozdrvený zelený kardamón – semienka |
nemusí byť: 2 PL | Bai He (Bulbus lilii – cibuľka ľalie) |
5ks | jabĺk |
1PL | prepusteného masla/ghee |
Postup:
Najprv premyjeme pšeno vo vriacej vode a necháme ho v tej istej vode chvíľu namočené. Potom pšeno prepláchneme pod tečúcou vodou, dokým nebude vytekať čistá voda.
Pšeno spolu so slzovkou vložíme do kuchty a zalejeme vodou a mliekom. Môžeme pridať Bai He alebo kardamon. 20 minút povaríme v kuchte a potom obsah rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme vanilku a ghee. Nastrúhané jablká pridávame buď čerstvo pred podávaním alebo do ešte teplej kaše postrúhame všetkých 5 jabĺk a bude to super. Aby kaša lahodila aj oku, zohrejeme nejaké lesné ovocie s troškou medu a dáme túto polevu na vrch kaše.
5. Congee – ryžová kaša
Táto kaša bola špeciálne pripravená pre moju dcérku na rekonvalescenciu po horúčkovitej chorobe (6. choroba). Zvyčajne sa robí jednoducho, iba ryža a voda. Peťke som do toho pridala ešte bylinky na vyživenie tekutín a prečisťovanie reziduálneho zápalu.
Tento obrázok je ale dôkazom, že aj kaša konzistencie „lepidla na plagáty“ vie vyzerať pekne.
Nevýhodou congee kaše je, že veľmi nezasýti a ste o hodinu hladnejší ako pred tým. Ale je to fakt ideálne jedlo počas choroby. Veľmi rýchlo sa trávi, nezaťaží trávenie a dodá potrebnú energiu.
Potrebujete:
1 hrnček | bielej ryže (jazmínová) |
8-10 hrnčekov | vody |
veci navyše: | |
9ks | datle |
Bai He (cibuľka ľalie) | |
Bai Mu Er (Rôsolovatka riasotvorná) | |
Ghee | |
iné… |
Postup:
Varenie Congee je veľmi jednoduché. Ak chcete redšiu kašu, až takú polievku tak dajte pomer ryža-voda 1:10, ak kašovitejšiu tak 1:8.
Všetko čo potrebujete urobiť je, že ryžu dáte do hrnca, prilejete vodu, ingrediencie navyše a v hrnci varíte prikryté aspoň 3 hodiny. Ak budete variť Congee v kuchte, tak treba sušené ovocie a bylinky vopred namočiť. V kuchte stačí variť 30-60 minút a výsledok je lepší ako v hrnci.
Ghee primiešajte až keď je kaša hotová.
Pri chorobách detí a starých ľudí je táto kaša niekedy až spásonosná.
6. Congee: ryžovo – pohánková kaša
Znova som varila kašu pre moju dcérku, ešte stále po chorobe, aby nabrala späť silu. Tento krát som congee ozvláštnila aj pohánkou. Asi 5 hodín pred tým než som varila samotnú kašu, som dala namočiť zrná do prevarenej horúcej vody. Je to kvôli odstráneniu antinutrientov – phytátov. Aj tentokrát som ju varila s čínskymi potravino-bylinkami a pridala som aj sušené ovocie Longan, ktoré pôsobí viac na vyživenie Yinu srdiečka a celkovo na harmonizáciu. Pridala som aj zázvor a Da Zao na posilnenie stredu – trávenia. Moju porciu som si ešte pimpla o namočené ľanové semienka a masielko od kravičiek pasených na tráve. Nehovoriac o domácich černiciach 😀
Potrebujeme:
1/2 hrnčeka | bielej ryže (jazmínová) |
1/2 hrnčeka | pohánky |
10 hrnčekov | vody |
navyše: | |
Bai He (Cibuľka ľalie) | |
Bai Mu Er (Rôsolovatka riasotvorná) | |
Da Zao (plod jujuby) | |
zázvor | |
Longan | |
Ghee | |
a iné… |
Postup:
Pre redšiu kašu dajte pomer obilnina:voda 1:10
Všetko čo potrebujete urobiť je, že obilniny dáte do hrnca, prilejete vodu, ingrediencie navyše a v hrnci varíte prikryté aspoň 3 hodiny. Ak budete variť Congee v kuchte, tak treba sušené ovocie a bylinky vopred namočiť. V kuchte stačí variť 30-60 minút a výsledok je lepší ako v hrnci. Ghee primiešavajte až na koniec, keď je kaša už hotová.
Nakoniec môžete servírovať s bobuľovým ovocím zohriatým na panvičke. Môžete si hodinku vopred namočiť 2 čajové lyžičky ľanových semienok, primiešať ich a maslo poukladať na vrch kaše.
7. Krémová polentová kaša s paprikou a bok choy
Keď by ste mali chuť na slanú kašu, táto je ideálna voľba. Skúšala som znovu fermentovať, takže som polentu namočila do prevretej teplej vody na 24 hodín s polievkovou lyžičkou octu. Je to aj skvelá príloha k zelenine. A keď máte malo polenty, ako som práve mala ja, tak tam kľudne prisypte ku koncu varenia mrazenú kukuričku. Vyzerá to super.
Potrebujeme:
1/2 hrnčeku | kukuričnej polenty |
1PL | jablčného octu |
1ks | zrelého avokáda |
1ks | červenej papriky |
2ks | bok choy (mala som z Lidlu) |
1čl | bio zeleninového bujónu |
olivový olej | |
1/2 hrnčeka | petržlenovej vňate |
1ks | cibule |
Postup:
Fermentovanú polentu premyte v sitku vodou. Na hlbokú panvicu si dajte olivový olej a na ňom začnite opekať cibuľku. Potom pridajte polentu a dolejte od oka vodou tak aby bola zmes celá ponorená. Prisypte bujón na chuť. Ak máte mrazený zeleninový vývar, použite radšej ten. Občas pomiešajte kašu alebo dolejte trochu vody ak polenta
absorbuje veľa tekutiny. Varí sa to približne 45 minút. Nakoniec prisypte petržlenovú vňať a kašu odstavte.
Vedľa na panvičke si rozohrejte olivový olej a na ňom opečte červenú papriku. Neskôr pridajte bok choy a ten duste len 2-3 minúty. Osoľte podľa chuti.
Podávajte pokvapkané limetkou a s chili podľa chuti.
8. Pšenovo – maková kaša so sušenými slivkami
Toto je jedna z mojich najobľúbenejších kaši! Robievala som si ju ešte na štúdiách v Prahe. Podľa môjho skromného názoru je kombinácia mak+maslo+slivky priam orgazmická! Aj keď to píšem tak privieram oči a predstavujem si, aká to je dokonala kombinácia chutí 😀
Túto kašu som robila trochu inak. V poslednej dobe som si študovala a stále zisťujem dačo o namáčaní a fermentovaní semien a obilnín. Tak som 24 hodín pred varením namočila mak aj pšeno do prevretej horúcej vody a ešte k pšenu som pridala lyžičku jogurtu. Môžem potvrdiť, hlavne pri maku to spravilo veľa na chuti. Už ráno bol mak mäkký, chutnejší a niektoré zrnka malí aj klíčky!
Budem veľmi rada ak sa potvrdí, že takáto predpríprava pomôže vo vstrebateľnosti živín z týchto potravín. Oboje som pred varením premyla. Mak som musela precediť cez plienku, lebo tak jemné sitko nemám.
Potrebujeme:
100g | pšena |
50g | maku |
50g | sušených sliviek |
vodu – 1x toľko ako suchých ingrediencií | |
3PL | masla od kravičiek pasených na tráve |
Postup:
Ak ste pšeno nefermentovali, tak ho premyte vo vriacej vode 3x, podľa návodu na obale. Posekajte slivky na malé kúsky. Kašu môžete variť v hrnci, tak že všetko hodíte dokopy, prilejete vodu a asi 3/4 hodinu dávate pozor a občas premiešate. Je to kvôli tomu, že pšeno naozaj rýchlo absorbuje vodu. Možno budete musieť aj prilievať. Touto formou sa vám krásne rozvaria aj slivky a pri miešaní sa rozpadnú. Postupne alebo až na koniec pridáte maslo. V kuchte varíte kašu 20 minút. Nakoniec pridáte maslo a tyčovým mixérom premixujte.
Kaša môže po vychladnutí veľmi stuhnúť. Keď ju budete znovu zohrievať môžete pridať podľa chuti napríklad vodu alebo kozie mlieko.