„Vaječný“ likér bez mlieka a vajíčok

   Vaječný likér je jedna z vecí na ktorú si spomeniem iba jedenkrát do roka a to práve na Vianoce.
Ale je to tiež jedna z vecí, ktorá mi pri mojej celoživotnej snahe stravovať sa zdravo a bez mlieka (lebo ma naozaj zahlieňuje) vôbec nezapadá do konceptu. Minulý rok som sa po prvýkrát pokúsila spraviť ho sama doma podľa originál receptu, ale bolo to rovnako lepkavé a ničím nezaujímavé, presne ako ten z obchodu a ešte sa mi divne zhrudkoval.
Keď som pred časom narazila na tento recept bez mlieka (vajíčko by mi ani nevadilo) nadchlo ma to. Dokonca som mala v chladničke aj otvorené kokosové mlieko. Proste sa to malo stať – každý si nájde dôvod prečo piť 😀
    Originál je z českého vegánskeho blogu s chutným názvom Blue Vegan Pig (Modré vegánske prasa). Ja som si recept trochu prispôsobila na svoje chute. Nemám rada datle, i keď mi niekto tvrdil, že by som ich v tom ani necítila – prove it!
    Minulý týždeň som ho odniesla na ochutnávku na rodinnú oslavu, ale samozrejme som nespomenula netradičné zloženie. Odozvy boli perfektné – „Domáci vaječňák je najlepší“, „super, že nieje taký lepkavý“, „Chutí omnoho lepšie ako kupovaný“. Nikto nespoznal, že tam nieje mlieko či vajíčko. Keď som im to prezradila, všetci si nadšene pýtali recept 🙂

Čo na to Tradičná čínska medicína?
Povedzme si pravdu, tento nápoj nieje práve ani v tomto zdravšom prevedení niečo, čo by sme mali považovať za prospešné zdraviu. TČM používa pri svojej terapií medicinálne vína, pretože alkohol pomáha svojou yangovosťou/ dynamickosťou žalúdku tráviť a rozptýliť stagnácie. Ale negatívum alkoholu je, že je v tekutine – vytvára v tele vlhké teplo Shi Re. A mlieko to všetko potencuje lebo je svojimi vlastnosťami veľmi vlhké a ochladzujúce, čo celú situáciu zhoršuje. Táto vlhkosť Shi spôsobuje napr. opuchy, hnačky, zahlienenie, výtoky, ťažobu tela, únavu, nechutenstvo alebo nechuť prijímať tekutiny, kožné mokvavé zápaly a sklon k obezite.
Nebojte, nie všetko je také zlé, ako sa zdá. Bylinky znova všetko zachraňujú – vanilka, muškátový oriešok a kurkuma. Všetky tieto koreniny majú ohrievajúcu povahu a muškátový oriešok a vanilka zohrievajú stredný žiarič, čiže žalúdok, slezina a črevá si vedia lepšie poradiť s vlhkosťou 🙂 Poviem vám, že po jednom poháriku sa má moje bruško úplne skvelo, nehovoriac o tom, že z neho vôbec nie som zahlienená.
Na budúci rok skúsim pripraviť ešte jednu verziu s čínskymi bylinami. Pokúsim sa tam zakamuflovať slzovku Yi Yi Ren, sušený zázvor Gan Jiang, ženšen Ren Shen a možno tam dám miesto sliviek jujubu Da Zao. A toto už bude taký medicinálny likér 😉

Vaječný likér

Potrebujeme:
250 ml alebo jeden hrnček namočených kešu orieškov
12 ks sušených sliviek
500 – 750 ml kokosového mlieka (kupujem krabicové litrové z Metra, lebo je tekuté)
1/2 čl bourbon vanilky (pravá vanilka)
500 ml tuzemského umu (dala by som aj naozajstný rum, ale 4 eurá a 15 eur za rovnaké množstvo bolo rozhodujúce)
1/2 čl ružovej himalájskej soli
1/2 čl muškátového oriešku
1/4 čl kurkumy
trstinový cukor (dávala som rovno z nádoby po lyžičkách dokým mi to nechutilo, množstvo nechám na vás)

Postup:
Poriadne prepláchneme orechy a sušené slivky. Necháme ich namáčať aspoň 4 hodiny. Ak ste netrpezlivý ako som bola ja, tak ich po hodine hodíte aj s vodou do mixéru a spoliehate sa na to, že rozmixované rýchlejšie zmäknú. Pridáme najprv 0,5 litra kokosového mlieka a asi pol fľašky tuzemáku a začneme dochucovať korením a soľou. Ja som nakoniec minula viac rumu aj viac kokosového mlieka, ako v pôvodnom recepte a mám pocit, že stále by si zaslúžil viac rumu 😀 Chuť mi stále nesedela, tak som potom pridala ešte pár lyžíc trstinového cukru a to už bolo ono.
Priznám sa vám, že sa nikdy nedržím receptov a robím si podľa seba, preto mám aj problém s konkrétnymi mierkami a váhami. Proste chutí dobre a to je dôležité.
Na blogu Blue vegan pig je aj video, tak ak vám môj postup nie je jasný, inšpirujte sa tam.

Toto je najúžasnejší recept pre všetkých laktózo-intolerantňákov, vegánov a ľudí čo si proste radi robia veci doma a zdravšie. A je to aj perfektný darček, ak máte pekné sklenené fľašky, určite sa blízky potešia jedlému daru.

Želám vám najkrajšie, najzdravšie a najchutnejšie Vianoce, vaša Kayia :*